Het nieuws van de Middenkust

Stad Oostende breidt openingsuren digipunt Stadhuis uit

Vanaf maandag 28 april is het digipunt in het Stadhuis op verschillende dagen open. Een digipunt biedt laagdrempelige ondersteuning aan iedereen die moeite heeft met digitale toepassingen. Door de openingsuren in het Stadhuis uit te breiden, willen Stad Oostende en Perspectief nog meer inwoners helpen.

In samenwerking met lokale partners doen de Stad en Perspectief, de projectvereniging die focust op duurzame tewerkstelling in regio Middenkust, heel wat inspanningen om ervoor te zorgen dat alle inwoners de aansluiting met de steeds sneller gaande digitale trein kunnen nemen. Op die manier dichten we samen de digitale kloof. Oostendenaars kunnen onder andere lessen volgen via Oostende@Internet, tijdelijk laptops en tablets uitlenen en ze kunnen terecht bij verschillende digipunten met concrete vragen of problemen.

Drukbezocht digipunt
Het digipunt in het Stadhuis van Oostende is drukbezocht. Burgers komen er vooral langs met vragen over itsme, digitale sleutels en aanvragen via de stadswebsite zoals vergunningen. Vorig jaar kwamen zo'n 369 burgers langs met een hulpvraag. Om nog meer inwoners toegang te geven tot digitale ondersteuning, worden de openingsuren van het digipunt in het Stadhuis uitgebreid. Voortaan kunnen bezoekers er op vier voormiddagen per week terecht voor hulp bij digitale vragen. Dit elke maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag telkens van 9.00 tot 12.00 uur.

Fabrice Goffin, Schepen van Digitalisering en E-inclusie: "Met de uitbreiding van de openingsuren van ons digipunt in het Stadhuis willen we een duidelijke stap zetten richting een inclusieve digitale samenleving. We zijn ervan overtuigd dat iedereen, ongeacht hun digitale vaardigheden, toegang moet hebben tot de mogelijkheden die technologie biedt. Samen dichten we de digitale kloof en zorgen we ervoor dat elke inwoner ook digitaal mee kan."

Met deze wijziging komt er meer ruimte voor begeleiding en wordt het digipunt toegankelijker voor iedereen die moeite heeft met digitale toepassingen, zoals het gebruik van een laptop of smartphone of andere online diensten. Denk maar aan het aanvragen van attesten en de installatie van apps. Let op: dinsdagnamiddag vervalt als openingsmoment, maar in ruil daarvoor is het digipunt nu op vier voormiddagen in de week open.

Sandra Demuynck, Schepen van Sociale economie: "Digitale vaardigheden zijn vandaag essentieel, zowel in het dagelijkse leven als op de arbeidsmarkt. We versterken het aanbod in het Stadhuis om nog meer mensen digitaal te helpen. We bieden inwoners niet alleen ondersteuning, maar ook kansen om te leren, te groeien en sterker te staan – thuis, op school én op het werk."

Het digipunt in het Stadhuis is slechts één van de verschillende locaties in Oostende waar burgers terechtkunnen voor digitale ondersteuning. Een overzicht van alle digipunten in Oostende is beschikbaar op www.oostende.be/digipunten. Het volledige aanbod van digitale ondersteuning in de Stad vind je op www.oostende.be/digitaal.

Het digipunt in het Stadhuis is voortaan open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag.

Kinderboerderij roept op tot respect voor dieren en omgeving en lanceert oproep naar vrijwillige stewards om bezoekers wegwijs te maken


Kinderboerderij De Lange Schuur en de Biopluktuin kregen de laatste weken te maken met ernstige voorvallen van dierenmishandeling en vandalisme. Stad Oostende en Buitengoed Oostende vzw nemen in overleg met Lokale Politie Oostende tijdelijk extra maatregelen om de dieren te beschermen. Samen roepen ze op tot respect voor de dieren en de omgeving. Tegelijk lanceren ze een oproep naar vrijwilligers om bezoekers wegwijs te maken en een oogje in het zeil te houden.

Kinderboerderij De Lange Schuur en de Biopluktuin krijgen helaas wel vaker te maken met vandalisme op het terrein. Zo werden de serres en waterreservoirs onlangs vernield. Ook de lemen pizzaoven is beschadigd en daardoor onbruikbaar. Ook de compostbakken uit de educatieve moestuin werden vernield en de inhoud werd overal verspreid. Afgelopen donderdagnamiddag werd ook de tractor van de Biopluktuin zwaar beschadigd. De tractor is momenteel onbruikbaar, waardoor het veld niet bewerkt kan worden. Bovendien werd de Kinderboerderij de voorbije weken geconfronteerd met dierenmishandeling. De konijnen werden uit hun stal gehaald en in de drinkbakken van andere dieren teruggevonden. De konijnen overleefden, maar de dag erop werd er een verdronken cavia gevonden in de drinkbak van de geiten. De hokken van de konijnen en cavia's werden bovendien onder water gezet en er werden bakstenen in gegooid. Onlangs werden ook de legnesten verstoord. Men klimt tevens over de omheiningen om kuikens te vangen en regelmatig worden ook stenen naar de dieren gegooid.


 Fabrice Goffin, schepen van Dierenwelzijn: "Wat er de voorbije weken op de kinderboerderij gebeurd is, verontrust. De kinderboerderij is een plek van verbinding, educatie en respect voor alles wat leeft. Wie zo aan de dieren en hun omgeving raakt, tast de fundamenten van deze plek en onze Stad aan. Toon respect: voor de dieren, voor de natuur en voor elkaar. "


Stad Oostende en Buitengoed Oostende vzw treffen, ook in overleg met Lokale Politie Oostende, tijdelijke maatregelen om de dieren te beschermen. Enkele weides en stallen worden tijdelijk afgesloten, voor het welzijn van de dieren en om de rust te laten wederkeren. Zo wordt de schapenstal afgesloten en ook de konijnenstal gaat tijdens de weekends op slot. De Lokale Politie Oostende patrouilleert regelmatig en er komen ook camera's op de site. Op het terrein wordt er extra gesensibiliseerd, onder andere met borden bij de stallen en weides.


De Kinderboerderij lanceert een oproep naar vrijwilligers om een oogje in het zeil te houden op drukke momenten in de weekends. Wie interesse heeft, kan zich melden via info@buitengoed.be. Tot het systeem met stewards volledig operationeel is, blijven de dieren en hun hokken al zeker afgeschermd. Wie de dieren wil bezoeken, kan dat nog steeds doen tijdens een van de begeleide activiteiten, schoolbezoeken of door een verjaardagsfeestje te boeken.


De Kinderboerderij roept de bezoekers ook op om er melding van te maken als ze iets zien dat niet oké is. Laat iets weten aan de medewerkers of spreek de mensen erop aan. Kom je op bezoek en blijf je iets drinken in de cafetaria? Hou dan ook steeds mee een oogje in het zeil.


Op de Kinderboerderij mag je de dieren ook niet voederen. Heel wat bezoekers brengen oude broodresten en groenten mee van thuis. Dat is goed bedoeld, maar de medewerkers van de Kinderboerderij hebben daardoor geen zicht meer op wat en hoeveel de dieren eten. Net dat vormt een risico voor hun gezondheid. Bij schapen kan een overdosis brood ernstige gevolgen hebben: de dieren kunnen er ziek van worden of zelfs sterven.


Nieuwe foto-expo belicht vergeten geschiedenis van fietsfanfares

Een unieke expo werpt nieuw licht op een vergeten stukje Vlaamse geschiedenis: de bijzondere link tussen wielertoerisme en muziek. De tentoonstelling Fietsen & Trompen toont hoe fietsers in de 19de eeuw trompetten gebruikten om ongelukken te voorkomen en hoe dit uitgroeide tot muzikale wielerclubs.

In de late 19de eeuw maakten wielertoeristenclubs – veloclubs – hun zondagsritten veiliger door te ‘trompen’ of luid te toeteren bij straathoeken. Dit groeide uit tot een traditie waarbij klaroenblazers en trompetterkorpsen de kopgroep vormden. Meer dan zestig clubs hadden hun eigen muzikanten, wat leidde tot een unieke kruisbestuiving tussen sport en muziek.

Schepen Niko Geldhof: "De expo belicht de fascinerende geschiedenis van wielertoerisme en muziek. Ook de bredere invloed ervan op de koerscultuur, het wielertoerisme en zelfs op de strijd voor betere fietsinfrastructuur komen hierin aan bod. Een traditie die we hier op onze Zeedijk, in de Nieuwe Gaanderijen graag tot bij de voorbijgangers brengen."

Initiatiefnemer Geert Vanmaeckelberghe, een Oostendse muzikant en onderzoeker, schreef er het boek Fietsen & Trompen over en brengt zijn inzichten nu naar het brede publiek.

Over Geert Vanmaeckelberghe
Oostendenaar Geert Vanmaeckelberghe is sinds zijn twaalfde actief in de wereld van muziekkorpsen. In 1974 werd hij lid van drumband Willen Is Kunnen Oostende. Vier decennia later, in 2014, sloot hij zich aan als klaroenblazer bij de Fietsende Fanfare De Zwaluw uit Eernegem, een vereniging met een rijke geschiedenis sinds 1891.

Tijdens zijn tijd bij De Zwaluw ontdekte hij dat fietsfanfares ooit een breder fenomeen waren. Zijn nieuwsgierigheid bracht hem ertoe de geschiedenis ervan te onderzoeken. De resultaten van zijn onderzoek bundelde hij in het boek Fietsen & Trompen, uitgegeven bij Bibliodroom. Met lezingen en tentoonstellingen deelt hij deze unieke, haast vergeten traditie met een breder publiek.

De fototentoonstelling ‘Fietsen & Trompen: de vergeten geschiedenis van velofanfares’ loopt van woensdag 9 april 2025 tot en met woensdag 4 juni 2025 onder de Nieuwe Gaanderijen.

Agendatip
Op zondag 27 april om 16.00 uur geeft Geert een lezing in Bibliotheek Oostende. Inschrijven kan via www.oostende.be/erfgoeddag

Meer dan 60 jongeren oefenen hun Nederlands in de paasvakantie met Talen(t) aan Zee

In de paaseditie van Talen(t) aan Zee, oefenen meer dan zestig jongeren hun Nederlands met taallessen en vakantie-activiteiten. Het initiatief richt zich op anderstalige kinderen en wordt georganiseerd door De Katrol in samenwerking met Stad Oostende.

In de eerste week van de paasvakantie nemen meer dan zestig jongeren deel aan Talen(t) aan Zee om hun Nederlands te oefenen. In de voormiddag krijgen ze een taalles en in de namiddag trekken ze de stad in om te ontdekken wat er allemaal te beleven valt in Oostende.

De jongste kinderen gaan bijvoorbeeld naar de Tiktak Expo in Fort Napoleon. Ook workshops bij de kinderboerderij, Horizon Educatief en de Vos & Haas Expo staan op het programma. De jongeren gaan dan weer op bezoek bij Jeugdhuis De Takel en De Korre en gaan een namiddag koken bij Antenne. De activiteiten zijn niet alleen goed om hun Nederlands eens op een andere manier te oefenen, maar ook om hun zelfvertrouwen en spreekdurf op te krikken.

Sandra Demuynck, schepen van Onderwijs"Voor jongeren is het beheersen van taal en het behalen van een diploma de sleutel tot een sterke en inclusieve toekomst "

Talen(t) aan Zee vindt plaats in de paasvakantie en de zomervakantie en helpt anderstalige kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar om hun taalvaardigheid te verbeteren. Vaak zijn het kinderen die nog niet lang in België wonen of die extra oefenkansen Nederlands nodig hebben.

Maxim Donck, schepen van Samenleven"Taal is de snelste en beste weg naar integratie. Het is van essentieel belang voor het vormgeven van onze toekomstige samenleving."

Over De Katrol
Talen(t) aan Zee wordt georganiseerd door De Katrol in samenwerking met Stad Oostende. De Katrol zet zich in voor gezinnen met kinderen die in een kwetsbare, kansarme situatie opgroeien. Hun hoofddoel is om ervoor te zorgen dat jongeren een diploma behalen.

Oostende verwelkomt Europese partners voor duurzaam mobiliteits- en energieproject PROMOTER

Van 1 tot 3 april was Oostende gaststad voor een internationale bijeenkomst binnen het PROMOTER-project, een Europees initiatief dat zich richt op duurzame mobiliteit en hernieuwbare energie. Dit initiatief bracht partners en experten uit verschillende Europese landen samen om strategieën te ontwikkelen voor slimmere mobiliteit en groene energievoorziening.

Tijdens dit driedaagse evenement werden de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaam vervoer, stadsvernieuwing en energie gepresenteerd.

Op de eerste dag kwamen de deelnemers meer te weten over de goede praktijken die de stad toepast voor haar mobiliteitssysteem en -beleid, zoals fietssnelwegen, data warehouse en andere projecten in de vervoersregio. 's Middags was er ook een fietstocht om de stad en haar bijzonderheden te verkennen. Voor heel wat mensen uit de groep was het een eerste ontdekking om elektrisch te rijden en dit was een zeer aangename kennismaking. We maakten tijden de fietsrit tijd om de veiligheidsmetingen en het actieplan van de LODO-school uit te leggen en de Tuinen van Stene, een groene oase van 35 hectare aan de rand van Oostende, bekend te maken. De fietstocht eindigde aan Cohousing Boldershof in Stene, waar duurzame woonvormen en collectieve functies samenkomen in een gerenoveerde historische hoeve.

Tijdens de tweede dag namen de projectpartners deel aan plenaire sessies over stadsvernieuwing en energie. Ze maakten kennis met het energiezorgplan van Oostende, de virtuele elektriciteitscentrale en het renovatieadvies van appartementen. Ook gingen we wat dieper in op de toekomstplannen van Elia, de Belgische elektriciteitsnetbeheerder.

Op de slotdag bespraken de deelnemers ideeën, uitvoeringen en ervaringen die hen het meest interesseerden om mogelijk toe te passen in hun eigen regio’s.

Judith Ooms, schepen Energie en Klimaat, Mobiliteit en Stadsontwikkeling."Duurzaamheid is geen keuze meer, maar een must. Oostende werkt samen met AG Oostende en Europese partners aan slimme mobiliteit, energie-efficiëntie en een leefbare stad. Zo bouwen we stap voor stap aan een duurzamere toekomst, voor Oostende én daarbuiten"

De conferentie werd georganiseerd door AG Oostende - Mobil’O, in samenwerking met partners zoals AG Oostende - Energiehuis, Stad Oostende, het Agentschap Wegen & Verkeer en de Provincie West-Vlaanderen. 

Stad Oostende herdenkt verloren vissers en zeelieden tijdens de Vissershulde

Paasmaandag staat traditioneel in het teken van de Vissershulde. Die dag, op 21 april 2025, herdenkt de Stad de vele vissers en zeelieden die vertrokken, maar nooit meer terugkeerden.  

De zee blijft inspireren en verbazen, maar ze is niet zonder risico. Heel wat vissers en zeelieden voeren uit zonder te beseffen dat het de laatste avond van hun leven zou worden. Elk jaar staat de Stad stil bij iedereen die is gestorven tussen de golven.

Vissershulde - Dag der Zeelieden
Op maandag 21 april 2025, op Paasmaandag, staat Stad Oostende stil bij alle vissers, scheepsjongens, matrozen en soldaten die op zee het leven verloren. De Stad brengt die dag hulde en biedt troost aan hen die treuren om het verlies van hun geliefden. De vele vissers en zeelieden die ooit zijn uitgevaren zonder terug te keren, wil de Stad blijvend in herinnering houden.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:
10.00 uur: herdenkingsdienst in de Sint-Petrus- en -Pauluskerk
10.45 uur: Verzameling op het Sint-Petrus- en -Paulusplein
11.00 uur: Optocht naar het Monument der Zeelieden op de Zeedijk
11.15 uur: bloemenhulde aan het Monument der Zeelieden op het Zeeheldenplein

Stad Oostende haalt smiley-label voor voedselveiligheid in WZC Lacourt en de Ontmoetingscentra.

Nadat de dienst Catering van Stad Oostende eerder al het Smiley-label ontving voor voedselveiligheid, halen nu ook woonzorgcentrum Lacourt en de negen Ontmoetingscentra van Stad Oostende het label binnen.

De dienst Catering van Stad Oostende biedt dagelijks kwalitatieve, gezonde en gediversifieerde maaltijden op maat aan voor ongeveer 1.500 klanten bij de ontmoetingscentra, de woonzorgcentra, kinderdagverblijven, maaltijden aan huis en het personeelsrestaurant van Stad Oostende. 60 enthousiaste medewerkers zorgen er dagelijks voor dat dit op een hygiënische en voedselveilige manier gebeurt.

Nadat de dienst Catering van Stad Oostende eerder al het Smiley-label voor voedselveiligheid ontving, valt de dienst nu opnieuw in de prijzen. Ook het woonzorgcentrum Lacourt en de negen Ontmoetingscentra van Stad Oostende ontvingen een Smiley-label. Deze kwam er na een audit van firma Foodcheck, een keuringsinstelling die erkend is door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Björn Pannecoucke, schepen van Zorg "Het behalen van het Smiley-label voor voedselveiligheid in WZC Lacourt is een mooie erkenning van ons streven naar zorg en kwaliteit. Elke warme maaltijd die we dagelijks aanbieden, draagt bij aan het welzijn van onze bewoners. Dit label bevestigt dat we hen een veilige, gezonde en smaakvolle eetervaring bieden. "

De grootste voorwaarde om dit label te kunnen behalen, is dat er een autocontrolesysteem voor voedselhygiëne aanwezig is. De Smiley is het resultaat hard werken waarbij elke medewerker zijn steentje bijdraagt. Het is ook een teken van vertrouwen voor de consument dat de voedselveiligheid optimaal is.

Fabrice Goffin, schepen van Ontmoetingscentra: "Ook voor de Ontmoetingscentra is het Smiley-label een mooie erkenning van ons streven naar het leveren van warme, gezonde maaltijden die bijdragen aan het welzijn van de OC-bezoekers. Elke maaltijd brengt inwoners samen in deze centra, draagt bij aan de gezondheid, versterkt ook het sociale contact en het samenhorigheidsgevoel."

wj.benws - Bron: Stad Oostende

Nieuwe tumblingbaan in gebruik genomen in Mr. V-Arena


In de turnsporthal van Sportcentrum Mr. V-Arena is onlangs een nieuwe tumblingbaan aangelegd, die inmiddels volop gebruikt wordt door de Oostendse turnverenigingen De Zeester, KOTV Noordzee en Willen is Kunnen.

De vorige tumblingbaan voldeed niet langer aan de internationale normen, waardoor volledige reeksen niet meer mogelijk waren. Met de nieuwe verende baan die aan de eisen van de internationale turnfederatie voldoet, kunnen de turnverenigingen in de beste omstandigheden trainen om de gymnasten optimaal voor te bereiden op wedstrijden.


Stad Oostende organiseert rijk activiteitenaanbod tijdens opvang op school

Kinderen in Oostende krijgen meer mogelijkheden om buiten de schooltijd te spelen en zich te ontwikkelen, met activiteiten die inspelen op hun interesses en talenten. Dit kadert binnen het proefproject BOA waarbij Stad Oostende inzet op een kwaliteitsvolle invulling van de tijd in de kinderopvang.

In september 2024 startte het proefproject 'Kwaliteitsvolle opvang en activiteiten voor schoolgaande kinderen in het centrum van Oostende' in vijf basisscholen in het centrum van de stad. De scholen worden ondersteund in de organisatie van hun opvang voor en na school. De deelnemende scholen zijn Klein College (Bewonderwijs), OLVO Kaaistraat (Bewonderwijs), GO! De Groeiboom (SGR Stroom), GO! Leefschool De Vlieger (SGR Stroom), GO! Freinetschool De Zonnebloem (SGR Stroom). Een coördinator, aangesteld door Stad Oostende, ondersteunt de scholen en faciliteert de samenwerking tussen de scholen, de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en de lokale vrijetijdsaanbieders.

Schepen Maxim Donck"Het doel van dit proefproject is om de buitenschoolse opvang zo rijk mogelijk in te vullen. Kinderen kunnen buiten schooltijd niet alleen ontspannen, maar ook nieuwe vaardigheden ontdekken en ontwikkelen. Ouders profiteren van flexibele opvangmogelijkheden die hen ondersteunen bij het combineren van gezin, werk en opleiding."

Activiteiten buiten de schooluren, binnen de schoolmurenMusiceren, dansen of circusles? Vanaf nu kan het gewoon op school! In samenwerking met vrijetijdsorganisaties wordt een kwaliteitsvol aanbod met workshops zoals kinderyoga, dansen of circus voorzien. De vijf deelnemende scholen en de Buitenschoolse Kinderopvang De Deugniet starten in april met de verschillende proefsessies. Kinderen blijven zo in hun vertrouwde omgeving en proeven gratis op een laagdrempelige manier van het bestaande vrijetijdsaanbod. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen.

Activiteitenboxen voor extra speelplezier
Naast het georganiseerde aanbod, is er ook extra (spel)materiaal. Vanaf midden maart kan elke deelnemende opvanglocatie een beroep doen op activiteitenboxen met sport- en spelmateriaal of boekenpakketten. Zo krijgen alle kinderen maximale keuzemogelijkheden en speelkansen tijdens de opvang.

Samenwerking en netwerk
Het activiteitenaanbod is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen verschillende Stadsdiensten, zoals de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO), de Bibliotheek, dienst Jeugd en dienst Sport. Daarnaast dragen lokale organisaties die vrijetijdsactiviteiten aanbieden hun steentje bij. De secundaire scholen die de opleiding ‘Opvoeding en Begeleiding en Kinderzorg' inrichten -SJO Petrus en Paulus (SGR Ichtus) en Vesaliusinstituut (SGR Stroom)- zijn ook betrokken, waarbij hun leerlingen activiteiten ontwikkelen die in de opvang gebruikt kunnen worden.

Meer info over Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) vind je op www.oostende.be/boa

Buitenschoolse Kinderopvang van Stad Oostende opent opnieuw strandcabine


De Buitenschoolse Kinderopvang van Stad Oostende opent opnieuw haar strandcabine op het strand van Mariakerke. Kinderen van de BKO genieten er van strandactiviteiten tijdens schoolvakanties en op vrije dagen.

Voor het komend seizoen plaatste de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) van Stad Oostende zoals elk jaar een strandcabine op het strand van Mariakerke. Dankzij het stadsfiguurtje James is de cabine goed herkenbaar. De zeven locaties van de BKO gaan er om de beurt naartoe. Meestal spelen er zo'n twintig kinderen tegelijk.

"De strandcabine is de perfecte plek voor plezier en avontuur, ook voor de Buitenschoolse Kinderopvang. Of ze er nu zandkastelen bouwen of strandbloemen maken, kinderen houden van het strand. "
- Maxim Donck, schepen van Kinderopvang

Strandcabine is al geplaatst

Dankzij het goede weer, kon het strand al genivelleerd worden en werd de cabine dit jaar extra vroeg geplaatst. Zo kan de Buitenschoolse Kinderopvang er alvast gretig gebruik van maken. Niet alleen in de vakanties maar ook tijdens het schooljaar, bijvoorbeeld op woensdagnamiddag of pedagogische studiedagen, trekken de kinderbegeleiders op mooie dagen naar het strand.

Jonge kinderen beleven onvergetelijke vakanties bij de BKO

In de schoolvakanties geeft de BKO voorrang aan kinderen die jonger zijn dan 6 jaar en werken de kinderbegeleiders elke week rond een ander thema op maat van de kinderen. Inschrijven kan via www.oostende.be/bko-reserveren. Oudere kinderen beleven dan weer een fantastische tijd bij speelpleinwerking pleZAND.


Stad Oostende verfijnt en actualiseert Stedelijke Verordening Deelsteps


Om tegemoet te komen aan nieuwe uitdagingen en aan de meldingen van de Oostendenaars, keurde Stad Oostende een aangepaste verordening op deelsteps goed. Deze zorgt onder andere voor meer veiligheid, minder overlast en sancties voor hardleerse gebruikers.


De huidige vergunning voor de exploitatie van deelsteps loopt tot en met 13 juni 2025. Door een nieuwe stedelijke verordening wil de Stad de huidige vergunningsprocedure verfijnen, actualiseren en zorgen voor een betere regulering van de deelsteps om zo de openbare orde en de verkeersveiligheid te verbeteren.


De deelstep wordt in Oostende gebruikt als een volwaardig mobiliteitsalternatief. In 2024 bedroeg het totaal aantal ritten 150.156 (gemiddeld 411 ritten per dag). Uit de cijfers blijkt ook dat de step iedere dag van de week wordt gebruikt.


Meer veiligheid, minder overlast

Het succes van de step zorgt voor heel wat uitdagingen. Bovendien kwamen er via het O-punt heel wat meldingen binnen over het hinderlijk achterlaten van de steps. Het oogt rommelig, en bovendien komt de veiligheid van andere weggebruikers soms in het gedrang door gevaarlijk of slecht gestalde steps. Dankzij de nieuwe verordening worden de kandidaat-aanbieders van deelsteps uitgedaagd om in hun voorstel de veiligheid en het net uitzicht van de stad te verhogen. We stappen daarbij af van het idee dat men een deelstep zomaar ergens mag achterlaten. De kandidaat-uitbater moet zich met het oog op meer verkeersveiligheid en minder overlast optimaal kunnen organiseren.


Hoge kwaliteit en meer klantgericht

De kandidaat-uitbaters zullen een duidelijk plan van aanpak moeten kunnen voorleggen en een hoge kwalitatieve service bieden. Het doel is een minimale overlast en een aantrekkelijk(er) tarief voor de gebruikers.

De uitbater moet meer klantgericht en bereikbaar zijn. Er moet elke dag van 9.00 tot 19.00 uur (ook in het weekend en op feestdagen) Nederlandstalige ondersteuning voorzien zijn voor de gebruikers, zowel via de telefoon als via e-mail. De contactgegevens van de uitbater moeten duidelijk vermeld staan op de website en in de app.


Sancties voor hardleerse gebruikers

Voor gebruikers van de steps die herhaaldelijk de regels niet respecteren, zal de uitbater sancties moeten voorzien. De uitbater moet de Stad een verslag bezorgen met daarin het aantal klachten en meldingen, de opgelegde sancties en de acties die hiervoor ondernomen werden. Dit sluit de handhaving door de Lokale Politie Oostende uiteraard niet uit.

Ook de Politie verleent positief advies voor de wijzigingen van de stedelijke verordening voor deexploitatie van deelsteps. Het vernieuwde reglement werd goedgekeurd door de Gemeenteraad van 24 maart. Kandidaat-uitbaters kunnen hun voorstel indienen van 1 tot en met 30 april 2025. Dat kan via het formulier op de website: www.oostende.be/deelsteps.


Calisthenicstoestellen terug beschikbaar op Sportstrand

Goed nieuws voor de liefhebbers van calisthenics. De fitnesstoestellen zijn terug beschikbaar op het Sportstrand. Ze zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren sporters.

Sportliefhebbers kunnen opnieuw genieten van de Beachgym op het Sportstrand, nabij de Wellingtonrenbaan. Hier plaatste Stad Oostende in 2024 een reeks calisthenicstoestellen die van eind maart tot half oktober vrij toegankelijk zijn voor iedereen die op een efficiënte manier aan fitness wil doen. De toestellen zijn voorzien van duidelijke instructies, zodat sporters de oefeningen correct kunnen uitvoeren met enkel hun eigen lichaamsgewicht.

Met deze moderne installatie speelt Stad Oostende in op de groeiende populariteit van calisthenics en de toenemende vraag naar openbare sportvoorzieningen. Dit initiatief is geschikt voor zowel beginnende als ervaren sporters. Eerder werden al soortgelijke calisthenicstoestellen geplaatst in het Leopoldpark en op 't Eilandje.

Charlotte Verkeyn, Schepen voor Sport"Laat je inspireren door de energie van de zee en maak van elke training een unieke ervaring. Op deze manier ontdek je een van de vele voordelen van buiten sporten aan het strand."

Voortaan weer taxistandplaatsen aan Stationsplein

Stad Oostende installeert opnieuw taxistandplaatsen op het Stationsplein. Daarvoor werd een nieuw circulatieplan voor de taxi's en aangepaste signalisatie ter plaatse voorzien. Er komt ook een nieuwe oversteekplaats om (taxi)gebruikers veilig te laten oversteken.


De nieuwe taxistandplaatsen worden in gebruik genomen vanaf dinsdag 25

maart 2025 en zullen zich bevinden aan de Sir Winston Churchillkaai, tussen de bruggen aan de Natiënkaai en de Sir Winston Churchillkaai.


Op de huidige standplaatsen voor taxi's in de Vindictivelaan komen er negen plaatsen voor kortparkeren (30 min.) en een extra parkeerplaats voor mindervaliden. De huidige 5 kortparkeerplaatsen daar op de Vindictivelaan (achter de huidige standplaatsen) worden omgevormd tot gewone parkeerplaatsen.

Door de aanpassingen ter hoogte van het station kunnen reizigers veiliger en vlotter een taxi nemen van en naar het station. De nieuwe plaatsen voor kortparkeren verderop maken het eenvoudiger om iemand af te zetten of op te halen aan het station. Ook de kiss & ride via de parking Station Zee blijft toegankelijk.

Stad Oostende organiseerde plantactie helmgras i.s.m. Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust


Op donderdagnamiddag 20 maart 2025 organiseerde de Stad in samenwerking met Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust een grote aanplantactie van helmgras op het strand aan de Oosteroever ter hoogte van Duin en Zee/Fort Napoleon. 200 leerlingen uit zeven lagere scholen in Oostende staken enthousiast de handen uit de mouwen om mee te helpen. Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust leverde 5.000 plantjes.


Oostende zet in op kustbescherming door het aanplanten van planten op het strand. De Stad kiest voor helmgras omdat deze plantensoort ideaal is om opwaaiend zand te verzamelen waardoor er op natuurlijke wijze duinen worden gecreëerd. Deze aanpak past binnen een wereldwijde tendens om over te stappen naar een meer natuurlijke manier van zeewering. Zo ontstaat een dynamische en veerkrachtige kust die bestand is tegen stormen en klimaatwijziging.


Natuurlijke kustverdediging

In Raversijde en aan de Oosteroever vonden er eerder al gelijkaardige initiatieven plaats. Omdat helmgras een goede zandvanger is, groeien de zones met helmgras door de wind natuurlijk aan met zand. Op termijn ontstaat een duinstrook die zorgt dat het zand op het strand blijft. Dat is een goede zaak voor de zeewering.


Dit zie je al in Raversijde waar de nieuwe duinstrook al goed zichtbaar is. Het is duidelijk dat we vandaag de resultaten van eerdere inspanningen kunnen zien en dat de aanplantingen nu al efficiënt zijn.


De volgende scholen namen deel aan de plantactie: de Hendrik Conscienceschool, Leefschool De Vlieger, BS De Morootjes, OLVO Vuurtoren, BS Kroonlaan, De Groeiboom en VLS Westdiep. Deze plantactie was mogelijk dankzij de financiële steun van provincie West-Vlaanderen.


Nachtophaling restafval start in april: Stad Oostende bereidt zich voor


Stad Oostende schakelt voor het restafval en tijdens het meeuwenseizoen over op avond- en nachtophaling. Ophaling van PMD en Papier en Karton blijven overdag, op de gekende dag, plaatsvinden. Dit is een uitvoering van eerder beslist beleid, waarbij het Stadsbestuur zich zeer bewust is van de grote inspanning die hiermee wordt gevraagd van iedereen. Stad Oostende ondersteunt deze omschakeling zo communicatief en concreet mogelijk, capteert signalen, geeft burgers de tijd om zich aan te passen, zet in op sensibilisering en volgt de netheid van de straten extra op.

Concreet: wanneer zet je je restafval buiten bij nachtophaling?

Er is enkel nachtophaling voor restafval. Zet je groene vuilniszak buiten vanaf 20.30 uur. De ophalingen zelf starten om 22.00 uur. De ophalingen voor pmd en papier en karton blijven overdag plaatsvinden zoals nu al het geval is. Je zet dan op de dag van deze ophaling je afval buiten vanaf 5.00 uur en de ophaling start om 7.00 uur. Kijk op jouw afvalkalender wanneer er een ophaling is, installeer de Recycle-APP. Alle info wordt gebundeld op www.oostende.be/afvalkalenders.

Zonnepanelen op Kinderboerderij De Lange Schuur: erfgoed ontmoet duurzaamheid

Kinderboerderij De Lange Schuur in Oostende toont hoe historische erfgoedwaarde en moderne innovatie kunnen samenvloeien. Met de installatie van 22 zonnepanelen op het dak van haar beschermde hoeve zet de boerderij een grote stap richting een duurzame toekomst. Dankzij de samenwerking met AG Oostende - Energiehuis en steun van het agentschap Onroerend Erfgoed werd dit project een succes. De Lange Schuur, sinds 2005 beschermd vanwege haar historische en sociaal-culturele waarde, is een belangrijk stukje Oostendse geschiedenis. Het plaatsen van zonnepanelen op een beschermd gebouw was een uitdaging. AG Oostende - Energiehuis vond samen met het agentschap Onroerend Erfgoed een oplossing: de installatie van zonnepanelen werd toegestaan als een 'omkeerbare toevoeging'. Het kunnen plaatsen van zonnepanelen op de beschermde hoeve past eveneens in de visie van de Vlaamse overheid om bij te dragen aan een energieonafhankelijke samenleving. Op het dak van de hoeve zijn 22 zonnepanelen geplaatst met een totaal vermogen van 9.680 Wattpiek. Deze investering kadert binnen de bredere klimaatdoelstellingen van Stad Oostende, die streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

Stad Oostende gaat aan huis bij inwoners die niet zelf naar het Stadhuis kunnen komen

Oostendenaars die niet meer zelf naar het Stadhuis kunnen komen, kunnen voortaan rekenen op de mobiele biobox. De dienst Burgerzaken komt langs en neemt met deze biobox een foto en vingerafdrukken zodat je zelf het huis niet meer uit moet.

Heb je een nieuwe identiteitskaart nodig of moet je deze vernieuwen, maar kan je je niet verplaatsen naar het Stadhuis? Dan komt de Stad voortaan langs met de biobox. De biobox is een compact toestel dat biometrische gegevens kan opnemen. Stad Oostende kocht er eentje aan om naar de Oostendenaars te gaan die zelf niet naar het Stadhuis kunnen komen om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Een medewerker van de dienst Burgerzaken van Stad Oostende komt aan huis om met de biobox een foto en de vingerafdrukken van de aanvrager te nemen.

Björn Pannecoucke, schepen van burgerlijke stand: "Aan de oproep om je identiteitskaart te vernieuwen, moet je gevolg geven. Maar wat als je niet meer mobiel bent om zelf tot in het Stadhuis te komen? Wel bij die Oostendenaars komen we voortaan aan huis, op afspraak. Als Stad zorgen we zo mee voor onze inwoners. Met deze warme service bieden we extra ondersteuning, zodat iedereen met het papierwerk in orde kan zijn. "

Om in aanmerking te komen voor een bezoek met de mobiele biobox moet je een doktersattest hebben waarin staat dat je je woning blijvend niet kan verlaten. Een bezoek aanvragen kan telefonisch via het gratis nummer 0800 1 8400.

Europeesproject DECA levert nuttige inzichten op voor Stad Oostende


In 2024 stapte Stad Oostende in het vier jaar durende project DECA (Delivering Effective Climate Actions). Dat is een Europees samenwerkingstraject dat nieuwe oplossingen wil vinden om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Een jaar na de start van het project heeft Stad Oostende onschatbare kennis opgedaan. Klimaatgerelateerde gebeurtenissen kosten de Europese Unie niet alleen miljarden euro's, maar ook mensenlevens. Omgaan met klimaatverandering is een proces van lange adem. Steden en regio's moeten daarom de CO2-uitstoot verminderen (mitigatie) en hun omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie). Om op deze uitdagingen een antwoord te vinden, tekende Stad Oostende in op het project DECA.